ERASMUS+ pályázat 2017-18
Projekt zárás - Beszámolók
Diákok beszámolói
- Szénási Roxána Éva pincér-Málta beszámoló
- Illés Gréta Ildikó pincér-munkanapló és élménybeszámoló Lleida
- Bódi Richárd szakács Munkanapló és beszámoló.
- Halasi Szabolcs Cukrász munkanapló és élménybeszámoló Csíkszereda
Tanári beszámolók: Erasmus+ Munkatársak külföldi képzési tevékenysége
Intézményünk fontosnak tartja, hogy a gyakorlati oktatók és az elméleti szaktanárok is megismerjenek külföldi, a mienktől eltérő szakképzési rendszereket, hogy ezáltal reális képet alkothassanak más országok szakképzési rendszereiről, összehasonlítási alapot kapjanak. Mindennapi munkánk során nagy hangsúlyt fektetünk az egyéni fejlesztésre, a karrier tanácsadásra és az önismeret fejlesztésére, ezért is fontos, hogy maguk az oktatók is tisztában legyenek az európai uniós állampolgári jogokkal. A munkatársak külföldi szakmai képzése program keretén belül célunk, hogy oktatóink is naprakész trendeket ismerjenek meg, melyeket itthon az oktatás során továbbadhatnak a diákoknak, ezáltal támogatva a szakma folyamatos fejlődését, a versenyképességet, a szakmai kreativitást, az innovációt.
A 2017-2018-as tanévben négy kolléga, utazott négy európai országba a külföldi partnerrel előre egyeztetett cukrász szakképzési, illetve turisztikai munkaprogram végrehajtására. Emellett segítették a velük együtt szakmai gyakorlatra utazó diákcsoportok beilleszkedését, eligazodását az új környezetben.
A tanári beszámolók elérése:
Tanárok, oktatók, munkatársak mobilitása
Kísérőtanári program
Élménybeszámoló a kiutazásokról 2018. március 13-án 15:00 a tanétteremben (C-épület emelet)!
Sok szeretettel meghívjuk minden érdeklődőt, főleg a következő évben külföldi gyakorlatra kiutazni kívánó diákokat, az idei Erasmus+ mobilitási projektzáró rendezvényére!
A külföldi szakmai gyakorlaton részt vett diákok számolnak be tapasztalataikról, élményeikről, a külföldi gyakorlati helyekről, a megismert technológiákról, ételspecialitásokról, valamint szabadidős programjaikról PPT bemutatóval és a kint megismert receptekből készült ételekből kóstoló kínálásával.
A receptbank elkészült: link>>>
Kóstolók:
1. Ausztria Seefeld: Lazac tatar
2. Németország München: Fahéjas csillag mandulával
3. Németország Hameln: Kiba (meggyes-banános ital)
4. Olaszország Senigallia: Mascarpone
5. Románia: Barackos – mákos – túrós kocka, rahátos sütemény
6. Málta 1.csoport: édes és sós Pastizzi
7. Málta 2.csoport: Mince pite
8. Spanyolország Lleida 1.csoport: Panellets (Sült marcipán golyók)
9. Spanyolország Lleida 2.csoport: Muffin
A kiutazások rendben megtörténtek
Az utolsó csapat is hazaért külföldi szakmai gyakorlatáról. Az élmények feldolgozása még folyamatban van.
A kiutazók névsora (2017. június 12.)
Ausztria (Tirol) 2018.01.02-től 01.29-ig
- Kószó Benedek Ksz/12.B (szakács)
- Sándor Máté Ksz/12.B (szakács)
Németország (Hameln)
- Németh Tímea Ksz/11.B (pincér)
- Szántusz Barbara 10.A (pincér)
Németország (München)
- Benkő Anikó Ksz/11.A (cukrász)
- Tóth Szilvia Ksz/11.A (cukrász)
Spanyolország (Lleida)
- Curcubet Eszter Salome Ksz/11.A (cukrász)
- Illés Gréta Ildikó Ksz/11.B (pincér)
- Kozma Máté Ksz/11.B (pincér)
- Lengyel Bálint 1/13.A (szakács)
- Puskás Róbert Richárd Ksz/11.A (cukrász)
- Sándor Vivien Ksz/11.A (cukrász)
Olaszország (Senigallia)
- Batki Ádám Ksz/11.B (szakács)
- Bódi Richárd Ksz/11.B (szakács)
- Petri Tímea 1/13.A (pincér)
- Túri Tamás 1/13.A (pincér)
Málta
- Bővíz Péter frissen végzett 11.A (szakács)
- Hajdú Emese Ksz/11.A (cukrász)
- Kiss Tóth Gergely frissen végzett 11.A (szakács)
- Kozma Laura Eszter Ksz/11.A (cukrász)
- Szabó Tamás Ksz/11.B (szakács)
- Szénási Roxána Éva Ksz/11.B (pincér)
- Szűcs Anna 10.A (cukrász)
- Vörösváczki Viktória Ksz/11.A (cukrász)
Románia (Csíkszereda)
- Halasi Szabolcs 10.A (cukrász)
- Végh Csaba Ksz/11.B (szakács)
Tartalék:
- Lődy Rebeka 10.A (cukrász)
- Portörő Attila 1/13.A (szakács)
- Simicz Máté 1/13.A (pincér)
- Terék Noémi 10.A (cukrász)
Pályázati lehetőségek a 2017/2018. tanévben
A „Vendéglátós tudásimport” nevű programban a következő kiutazásokra pályázhatnak szakmás és szakközépiskolai tanulóink:
Olaszország Gradomunkanyelv: angol és elemi olasz |
2017 nyarán (egy hónapos turnus) | szakács, pincér |
Spanyolország Lleidamunkanyelv: angol |
2017 őszén (egy hónapos turnus) | cukrász, szakács, pincér |
Németország Münchenmunkanyelv: német vagy angol |
2017 őszén (egy hónapos turnus) | szakács, cukrász |
Málta Vallettamunkanyelv: angol |
2017 őszén (két hónapos turnus) | szakács, pincér; frissen végzett fiatalok! |
Málta Vallettamunkanyelv: angol |
2017 őszén (egy hónapos turnus) | cukrász, szakács |
Németország Hamelnmunkanyelv: német vagy angol |
2017 őszén (egy hónapos turnus) | szakács, pincér |
Románia Csíkszeredamunkanyelv: angol vagy német |
2017 őszén (egy hónapos turnus) | szakács, pincér, cukrász |
Ausztria, Tirol/Seefeldmunkanyelv: német vagy angol |
2018. január (egy hónapos turnus) | szakács |
Előfeltételek:
- jó tanulmányi eredmény (a bukás kizáró ok),
- megfelelő szintű nyelvtudás – nyelvi szintfelmérő megírása,
- önálló feladatmegoldó képesség.
A gyakorlat tárgya:
- Betekintés az adott ország gasztronómiájába
- Külföldi ételspecialitások, ill. cukrászati termékek megismerése, receptek gyűjtése
- Külföldi ételkészítési technológiák, illetve felszolgálási technikák megismerése
- Vendéglátóipari szaknyelvi nyelvgyakorlási lehetőség
A gyakorlat elismerése:
EUROPASS nemzetközi mobilitási igazolvánnyal
A pályázat benyújtásának határideje: 2017. május 22.
Hogyan jelentkezz?
- Írj motivációs levelet (magyarul és a tanult idegen nyelven, egy oldalas), melyben szerepel osztályod és szakmád megnevezése, majd leírod, hogy hová jelentkezel (célszerű rangsorolva 3 lehetőséget is bejelölni) és mit vársz ettől a programtól. A levélnek tartalmaznia kell elképzeléseidet a külföldi programról, főleg a tapasztalatszerzési szándékot, hajlandóságot az előkészítő foglalkozásokon való részvételre, valamint, hogy vállalod a hazautazás utáni beszámolási kötelezettséget.
- fényképes önéletrajzot (magyarul és a tanult idegen nyelven)