HANSÁGI FERENC OKTATÁSI ALAPÍTVÁNY

Az alapítvány létrehozói - maguk is jeles vendéglős szakemberek - a kiváló szakács- és cukrászmester, Hansági Ferenc munkálkodásának szellemében hívták életre a Hansági Ferenc Oktatási Alapítványt.

A következő célokat tűzték maguk elé:

  • Alapot adni és lehetőséget teremteni a vendéglátás területén dolgozó szakembereknek és a tanulói-ifjúságnak céljaik megvalósításához.
  • Elősegíteni vendéglős dinasztiák kialakítását, fennmaradását.
  • Középfokú oktatási intézmény létrehozása, fenntartása és üzemeltetése. A szakképzés és az oktatás támogatása.
  • Többirányú szakképesítéssel,idegennyelv-ismerettel rendelkező, a korszerű gazdasági igényeknek
    megfelelő munkaerő képzése, továbbképzése és átképzése az alapítvány által működtetett középfokú oktatási intézményben.
  • A vendéglátás és idegenforgalom színvonalának növelése érdekében történő tapasztalatcserék, tanulmányutak, szakmai versenyek, az ezeken való részvétel megszervezése, lebonyolítása és elősegítése.
  • A tanulmányi és szakmai munkában kiemelkedő tanulók részére ösztöndíj folyósítása.
     

Alapító tagok

Csiszár István

Szakács szakmai gyakorlatát Hansági Ferenc tanítványaként a Hági Étteremben végzete, majd itt is dolgozott. a későbbiekben a Szeged étteremben konyhafőnök, a Hidegkonyha üzletvezető-helyettese, majd üzemvezető, 1989-től üzletcsoport-igazgató. A mesterszakács címnek 1978-tól birtokosa. Több nemzetközi gasztronómiai versenyen vett részt Európa-szerte. Jelenleg a Csiszár Mesterszakács Kft, illetve a domaszéki Rózsakert Vendéglő tulajdonosa, ahol szakács tanulók oktatásával is foglalkozik.Frank Sándor

Tanulóéveit a Hági étteremben töltötte Nagy Endre konyhafőnök mellett, az elméleti képzést Hansági Ferenctől kapta. Már tanulóként is eredményesen szerepelt szakmai versenyeken, később több színvonalas versenyt nyert meg. 1980-ban mesterszakács címet kapott. A Szeged, majd az Egyetem étterem munkatársa, majd 1977-től a Kék Csillag étterem konyhafőnöke, később üzletvezetője. Családjával együtt üzemelteti a Szeri csárdát, a Kék Csillag éttermet, a Fehértói Halászcsárdát és a Roosewelt téri Halászcsárdát.

A Csongrád Megyei Gasztronómiai Társaság elnöke.Kálmán József

A szakács szakmát a vásárhelyi Vendéglátóipari Szakközép- és Szakmunkásképző Iskolában sajátította el. Pályáját is Vásárhelyen, a Fekete Sasban kezdte. Szegeden előbb az újszegedi Egyetem éttermében helyezkedett el, később az IMBISZ hidegkonyhai üzletet és cukrászdát vezette. Közben tanított a hódmezővásárhelyi Vendéglátóipari Szakközépiskolában, majd felsőfokú áruforgalmi szakvizsgát tett. Foglalkozik munkahelyi gyakorlati tanulóképzéssel.

1991-től a Gulyáscsárda tulajdonosa, 1992-től az Égő Arany Sörbárt üzemeltette Steak-house-ként. 1999-től a Kálmán panziót üzemelteti.

 

Kiss Antal

1955-ben a Hági étteremben kezdte tanulni Hansági Ferenc mellett a szakács szakmát. 1962-ben részt vett az első ifjúsági gasztronómiai versenyen, ahol a magyar csapattal első helyezést értek el. Több szegedi étteremben és bisztróban - Bubos étterem, Boszorkánykonyha, Napsugár Bisztró - dolgozott, 1981 és 1993 között a Hági étterem konyhafőnöke volt. Mesterszakács. Több külföldi út után 1992-ben a sevillai világkiállításon a Jas Camponas étteremben képviselte a hazai ízeket a világ előtt.

Kiss Tamás

A Csongrád megyei Vendéglátó Vállalatnál cukrásztanulóként kezdte pályáját. Tanulóként és később cukrász szakmunkásként számos szakmai versenyen vett részt. Közben folyamatosan képezte magát. 1972-ben fejezte be tanulmányait. 1985-ben cukrász szakoktató képesítést szerzett, a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola szakoktató képző szakán. 1984-től 1992-ig a cukrász tanulók képzésével foglalkozott. 1992-ben kezdett önálló vállalkozásba. Adri névre keresztelt üzeme mellett Orsi néven cukrászdát is működtet.
 

Koha Csaba

1960-ben került Szegedre szakácstanulónak. A szakma rejtelmeibe Hansági Ferenc szakácsmester vezette be a szegedi Hungária Szálló éttermében. Később átkerült az alföldi Vendéglátó Vállalat által üzemeltetett Debreceni étterembe konyhafőnöknek, majd rövid ideig Budapesten dolgozott. 1971-ben került Jászberénybe az Alföldi Vendéglátó Vállalat áthelyezésével. Itt létrehozta a Lehel Gyöngyét. Szakácsként megfordult Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Belgiumban, Romániában és Lengyelországban, Svájcban. 1985-ben megnyitotta az étteremhez kapcsolva a Hotel Lehel Gyöngyét. Koha Csaba neve szorosan összefonódott a Jászberényi Lehel SC jégkorongcsapatával. Emlékét megőrizzük!

 

Puskás László

1973-ban felszolgálóként végzett a szegedi Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakmunkásképzőben, majd a szegedi Hági étteremben dolgozott szakmájában.
1975-ben szerzett üzletvezetői képesítést, s a Móravárosi vendéglő üzletvezetője lett. Később a Felsővárosi vendéglő, majd a Kék-Fekete söröző üzletvezetője. Jelenleg a Botond étterem tulajdonosa.

 

Rapcsányi Ferenc

1967-ben szerzett felszolgáló szakmunkás bizonyítványt. 1977-ig a szegedi régi Hungáriában dolgozott szakmájában, később a Hági étteremben lett üzletvezető helyettes, miközben elvégezte a vendéglátóipari szakközépiskolát, majd szakirányú felsőfokú képesítést szerzett. 1983-tól 1995-ig (az üzlet privatizációjáig) üzletvezetőként, illetve üzletcsoport -igazgatóként tevékenykedett. Magyar gasztronómiai rendezvények vezetőjeként rendszeresen vett részt külföldi rendezvényeken is. Szakoktatóként közreműködött a szakma utánpótlásának biztosításában. Az alapítvány kuratóriumának kezdetektől elnöke, majd titkára.

Schaff Gyuláné

Az Élelmiszerkereskedelmi Vállalat, majd a Vendéglátó Vállalatnál kezdte pályáját adminisztrátorként, majd később üzletvezető helyettes, 1967-től üzletigazgatói beosztásban dolgozott.
1959-től folyamatosan szerzete meg a felszolgálói, az üzletvezetői, a technikusi vizsgát, később felsőfokú áruforgalmi szakvizsgát tett. A vendéglátó Szakközépiskola levelező tagozatán óraadóként szakmai tárgyakat tanított, közben a Csongrád Megyei Vendéglátó Vállalat áruforgalmi osztályán dolgozott csoportvezetőként 1987-ig.
Nyugdíjazása után sem szakadt el a vendéglátástól. 1993 óta az alapítvány kuratóriumának titkára, 1995-től elnöke.

Szabóné Szuhai Mária

A Juhász Gyula Tanárképző Főiskola matematika-rajz szakán végzett 1976-ban.
Kezdeteben oktatási előadóként, majd személyzeti vezetőként dolgozott a Csongrád Megyei Vendéglátó Vállalatnál. 1983-ban vendéglátóipari üzemgazdász képesítést szerzett a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Főiskola Vendéglátóipari szakán. Részt vett a Magyar Szakács és Cukrász Szövetség sejtjeként működő Gasztronómiai Társaság létrehozásában, s a társaság titkáraként tevékenykedett.
Az alapítvány és az iskola létrehozásának gondolata tőle származik, s rendkívül sokat tett azért, hogy az elképzelések megvalósuljanak.

 

Török József

Iskoláit Tápén, illetve Szegeden végzete. A Szegedi Vendéglátó Vállalathoz került, előbb adminisztrátori, majd felszolgálói, üzletvezetői, üzletigazgatói munkakört tölt be. Dolgozott a Liget étteremben, Gulyáscsárdában, Birkacsárdában, Öreg Kőrössy Halászcsárdában és a Szeged étteremben. Elvégezte a Vendéglátó Főiskolát. Majd üzletvezetőként kinyitotta a Lila Akác éttermet-presszót. Közben tanított a Kisteleki gimnáziumban. Később megbízták a Szegedi Nagyáruház étterem-bár, Egri borozó, Szőke Tisza Hajó étterem-bár üzletigazgatói teendőivel. 1982-ben magánkezdeményezéssel létrehozta a Favilla vendéglőt. Megalapította a Dél-alföldi Vendéglátók Szövetségét. 

A gasztronómiának alárendelte lényét, idejét, munkáját a szakma szeretete jellemezte. 1994. október 29-én elragadta körünkből a halál. Emlékét kegyelettel megőrizzük!
 

Veres János

Éttermi felszolgáló, majd szakács szakmunkásvizsga után érettségizett, 1983-ban felsőfokú vendéglátó-ipari szakvizsgát tett. A Dél-Tisza Menti Áfész jogelődjénél előbb üzletvezetőként, majd több beosztás után kiemelt üzletcsoport igazgatóként dolgozott. 1981-ben szerződéses vendéglátóipari üzletek üzemeletetésére PJT-t alakított, s több éttermet, vendéglőt működtetett ebben a formában, illetve később kft-ként. 1992-ben hozta létre családi vállalkozásban a Hús Kft-t Csanyteleken. 1991-től Csanytelek polgármestere.

Vörös László

Tanulóéveit 1963 és 1966 között a Virág cukrászdában töltötte. A Szegedi Áfész dolgozójaként 1972-ben bízták meg a cég deszki cukrászdájának vezetésével. A szegedi Kék Csillag cukrász termelőüzemet 1978-tól 1981-ig vezette. A mestervizsga letétele után 1981-ben lett önálló cukrász kisiparos Deszken. Jelenleg a Vörös - Szekfű cukrászda, Áfonya I, Áfonya II., Stefánia (régi Papp cukrászda) tulajdonosa, felnőtt gyermekei is a családi vállalkozásban dolgoznak.
 


Hansági Ferenc Szakképző Iskolája 
Szeged, Kenyérgyári út 8.
Tel./Fax: 62/547-242

+36 30 572-5249
titkarsag@hansagi.sulinet.hu 
GPS: 46.2574, 20.119


Órarend | E-naplóEbéd 


Aktuális pályázataink, projektjeink

Erasmus+ :: Külföldi gyakorlatok

Részletek 2018/19 | 2017/182017/16 |...
(lásd Projektjeink menüben)


Nemzeti Tehetség Program

Részletek: 2016 | 2015 | 2014 | ...
(lásd Projektjeink menüben)


Határtalanul

Részletek2019 | 2018 2017 | 2016 | ...
(lásd Projektjeink menüben)


TÁRSADALMI INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK ÖSSZEHANGOLT INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉSE - „TUDÁSDEPÓ-EXPRESSZ” (TIOP-1.2.3-11/1)

A pályázat címe:
„Változó Gutenberg galaxis” – Az iskolakönyvtár szolgáltatásainak fejlesztése a szegedi Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskolában >>


TÁRSADALMI MEGÚJULÁS OPERATÍV PROGRAM ORSZÁGOS TEHETSÉGSEGÍTŐ HÁLÓZAT LÉTREHOZÁSA – (MAGYAR GÉNIUSZ INTEGRÁLT TEHETSÉGSEGÍTŐ PROGRAM) (TÁMOP-3.4.4/B-11/2)

A pályázat címe:

"Behálózzuk a tehetségeinket" - a szegedi Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola tehetségsegítő hálózatában >>


TÁRSADALMI MEGÚJULÁS OPERATÍV PROGRAM SZAKKÉPZŐ INTÉZMÉNYEK FELKÉSZÜLÉSÉNEK TÁMOGATÁSA A RÖVIDEBB KÉPZÉSI IDEJŰ SZAKKÉPZÉS BEVEZETÉSÉRE. (TÁMOP-2.2.5.A-12/1)

A pályázat címe:

Az új típusú szakképzés bevezetésére való felkészülés támogatása a szegedi Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskolában >>


Fejlesztések a Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskolában a TIOP-1.1.1-07/1 pályázat támogatásával »