A Hansági iskola nívódíjas projektjének ünnepélyes zárórendezvénye
- március 21-én zajlott iskolánkban 28 szakács, pincér, cukrász és turisztika szakos diákunk szóbeli beszámolója a külföldi szakmai gyakorlatokról.
A tapasztalat- és élménybeszámolót Kárász Ágnes kolléganő kezdte, aki a németországi, hamelni programjáról beszélt. A diákok közül a legnagyobb létszámú csoport volt az első, akik Málta szigetén jártak. Érdekes PPT segítségével meséltek a programjukról. Két turnusban utazott ki 3-3 fiatal egy-egy hónapra, két szakács gyakornok pedig két hónapos programon vehetett részt. Különleges színfoltot jelentett Toldi Bence kisfilmje, aminek az elkészítéséhez külön drónt vitt magával külföldre. Egy tanuló, Szemendrey Zsuzsanna három hónapot töltött a szigeten, 2018. szeptember 17-től december 12-ig. Hazatérése után 2019 márciusában a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett Skills Hungary Nemzeti Döntőn I. helyezést ért el, így Zsuzsi fogja képviselni hazánkat szakács szakmában a kazani World Skills bajnokságon.
A beszámolók sorát azok a diákok folytatták, akiket szintén a mediterránum vendéglátása, ízvilága és hangulata vonzott: a három fős spanyol és a négy fős portugál csoport. Ezután a németesek következtek. Tapasztalatokban gazdag heteket töltött két szakács fiú hamelni kávézókban, valamint négy cukrászlány a müncheni Rischart cég cukrászüzemében. Ausztriában, egy tiroli öt csillagos szállodában két további diákunk végezte egy hónapos gyakorlatát. A romániai 4 fős csoportunk színes csíkszeredai beszámolója után következett az Europass bizonyítványok ünnepélyes átadása. A külföldi gyakorlati helyek visszajelzése alapján 15 diákunk kaphatott elismerő oklevelet szakmai fejlődéséért, valamint 14 fő a nyelvi teljesítményéért, amit az OLS online rendszeren keresztül az angol és német bemeneti és a kimeneti nyelvi tesztek összehasonlításával mértünk fel.
Végül a diákok a külföldön megismert receptek alapján készült kóstolókkal kínálták meg az ünnepélyes zárórendezvény résztvevőit. Csak egy kis ízelítő a választékból a teljesség igénye nélkül: lleidaiak spanyol marcipán golyócskákat készítettek, a máltai kínálat volt az almás tart, gombás arancini és ricottás ravioli gesztenye mártással, valamint vargányával, és a seefeldi pirított gombás rizottó; posírozott füge, kecskesajtos mousse, karamellizált juhsajt. Falatozás közben kötetlen beszélgetés alakult ki a diákok, vendégek, kollégák és a szülők között.
Jancsikinné Smicskó Klára
koordinátor
Diákjaink elmesélték, mit tanultak, tapasztaltak és milyen élményeket szereztek a külföldi szakmai gyakorlatukon. Íme egy kis szemelvény munkanaplóikból és élménybeszámolóikból.
A nevekre kattintva elérhetőek a munkanaplók.
Szakács: Bukvity Lorisz, Szemendrey Zsuzsanna
Pincér: Kőrös Zoltán Dávid, Pesti Dzsenifer
Cukrász: Lakatos Laura, Sebestyén Dóra
Turisztika: Daróczi Kamilla, Major Vivien
A 2018-19. évi Erasmus+ program keretében négy tanárunk szakmai látogatást tett Romániában, Németországban, Spanyolországban és Máltán. A munkatársi szakmai program keretében feladatuk a turisztikai ágazatban kidolgozott tanulási eredményeket mérő ECVET eszköz, a Kompetencia mátrix tesztelése volt. Ugyanakkor segítették a velük együtt utazó diákjaink beilleszkedését, elhelyezkedését az új környezetben, a külföldi munkahelyen/munkahelyeken. Egy kolléganő pedig csoportjával kísérőtanárként utazott Portugáliába az új bragai partnerünkhöz.
A tanári beszámolók elérése:
Tanárok, oktatók, munkatársak mobilitása
Kísérőtanári program
A PROJEKT ZÁRÁSA – a 2018-19. évi Erasmus+ programunk hivatalos összefoglalója – magyar, angol (pdf)