A Tanúsítványos pályázatunkhoz kapcsolódóan készült „Nemzetköziesítési stratégiánkban meghatározott céljaink a munkára nevelés, a diákok szakmai elkötelezettségének erősítése, a nyelvi képzés színvonalának emelése, modern technológiák megismertetése, tehetséggondozás, európai állampolgárság vállalása, közösség és személyiségfejlesztés, rugalmas, átlátható szakképzés biztosítása, a szakképzés vonzóbbá tétele, valamint a szakképzésben részt vevő tanulók elhelyezkedési esélyeinek növelése voltak.
Ezen célok megvalósulását volt hivatott elősegíteni 2019-1-HU01-KA116-060362 hivatkozási számú Erasmus pályázatunk is, melynek keretében a 2019-20-as tanévben 30 diák külföldi szakmai gyakorlatát valósítottuk meg az Európai Unió 6 országában: Máltán, Németországban, Ausztriában, Romániában, Spanyolországban és Portugáliában.

Újításképpen a mobilitásban részt vevő diákok 10 %-ának, azaz 3 főnek, biztosítottunk ErasmusPro hosszú távú (3 hónapos) gyakorlati lehetőséget Máltán; egy turisztikai ágazatban tanuló diáknak, valamint egy-egy fő frissen végzett cukrásznak és pincérnek. A minőségi elveinkkel összhangban egy kolléga ErasmusPro előkészítő látogatáson vett részt Máltán, ahol megtekintette a lehetséges munkahelyeiket, és egyeztette a hosszútávú gyakorlatok tartalmát a partnerekkel.
A kedvezményezett diákok többsége a cukrász diákok közül került ki, szám szerint 14 fő, akik megismerhették a spanyol, a portugál, az erdélyi és müncheni cukrászkülönlegességek készítését. A katalán Lleidában járt diákjaink büszkén mutatták meg az ottani cukrászoknak a híres Eszterházy torta készítését is.

Az Erasmus program keretében 5 pincér diákunk próbálhatta ki magát külföldön; ebből egyikük 3 hónapos gyakorlatot töltött Máltán, a többiek pedig 1-1 hónapot Erdélyben, a portugál Bragaban valamint a német Hameln városának vonzáskörzetében.

Négy szakácstanulónk egyhónapos mobilitás keretében ismerkedett az európai gasztronómiával: egy Hameln környékén, egy Máltán és ketten pedig az osztrák síparadicsomban, az 5 csillagos seefeldi Klosterbrau Hotelben.
Intézményünkben 3 éve működik a turisztikai ágazat, melynek 3. évében szállodai recepciós OKJ-s, valamint 5. évében turisztikai szervező, értékesítő képesítést szerezhetnek diákjaink. Ez utóbbi esetén a vizsgára bocsáthatóság feltétele a középfokú nyelvvizsga megléte. Hogy minél többen megfeleljenek ennek a kritériumnak és eredményes szakmai vizsgát szerezzenek, 7 turisztikai ágazaton tanuló diákunk kapott lehetőséget, hogy recepciósként kipróbálja magát idegen nyelvi környezetben. 5-en Máltán próbáltak szerencsét, de egy-egy turisztikás diákunk eljutott Spanyolországba és Portugáliába is.

A nemzetközi stratégiai terveink között szerepel még a munkatársak elkötelezettségének növelése, valamint európai uniós, korszerű szakmai ismeretek megszerzésének biztosítása. Az intézmény érdeke, hogy szakmailag elkötelezett, európai színvonalú szakmai ismeretekkel, megfelelő nyelvtudással rendelkező szakoktatókat alkalmazzon, és őket hosszú távon megtartsa. Motivációjuk, szakmai fejlődésük és elkötelezettségük növelése érdekében küldtük ki 2 szakoktatónkat „Munkatársak képzése” típusú tevékenységre.

Pető Ádám szakács szakoktató kollégánk egyhetes németországi gyakorlatra utazott Hamelnbe, az Elisabeth-Selbert Schule nevű szakképző intézménybe, valamint Kispéter Anna cukrász szakoktató kollégánk 30 napos job-shadowing tevékenységre Máltára, ahol egy máltai cukrászüzemben: a Manouche Craft Bakery and Bistro étterem, cukrászda és pékségben zajló munkafolyamatokat figyelte meg. Ezek a programok a kollégák egyéni fejlesztési céljaihoz is szorosan kapcsolódtak.

Harminc diákunk kiutazása 9 részletben történt. Öt esetben biztosítottunk kísérőtanárt a kiutazás segítésére és a kint tartózkodás kezdeti nehézségeinek leküzdésére. Kísérő tanáraink természetesen betekintettek a fogadó iskolák, munkahelyek munkájába, megismerték az ottani szakképzési rendszert, tanórákat is látogattak. A két „Munkatársak képzésében” részt vevő kolléga is a diákokkal együtt utazott ki, ezáltal kísérő szerepet is ellátott.

A pályázatról intézményünk Facebook oldalán folyamatosan tájékoztattuk oldalunk követőit a kiutazásokról, valamint 2019-ben másodszor csatlakoztunk az Erasmusdays európai szintű rendezvénysorozatához, ahol a résztvevők megosztották külföldön szerzett tapasztalataikat fiatalabb, még mobilitás előtt álló társaikkal.

A projekt eredményeként 22 új recepttel bővítettük iskolánk honlapján elhelyezett Receptbankunkat. Szakoktatóink a külföldön szerzett tapasztalataikat, új receptjeiket, látásmódjukat folyamatosan beépítik a tantervbe.

A külföldi mobilitás eredményeként a programban részt vett diákok motivációja nőtt, ennek eredményeként sokan vettek részt a Szakma Kiváló Tanulója Versenyen kimagasló eredménnyel. A személyes készségeik terén figyelhető meg a legnagyobb változás, sokkal magabiztosabbak lettek, megtanultak multikulturális környezetben, csapatban dolgozni, váratlan helyzeteket, problémákat megoldani, új barátokat szereztek, munkakapcsolatokat alakítottak ki.
A diákok nyelvtudása is sokat fejlődött, elsősorban a Máltán gyakorlatukat töltő diákok számoltak be arról, hogy sokkal bátrabb nyelvhasználókká váltak. A diákok többsége ajánlólevelet is kapott, melyet büszkén mutattak meg hazautazásukat követően. Minden diák részvételéről egyénre szabott Europass mobilitási igazolványt állítottunk ki, mellyel hozzájárulunk eredményes elhelyezkedésükhöz az európai munkaerőpiacon.


Hansági Ferenc Szakképző Iskolája 
Szeged, Kenyérgyári út 8.
Tel./Fax: 62/547-242

+36 30 572-5249
titkarsag@hansagi.sulinet.hu 
GPS: 46.2574, 20.119


Órarend | E-naplóEbéd 


Aktuális pályázataink, projektjeink

Erasmus+ :: Külföldi gyakorlatok

Részletek 2018/19 | 2017/182017/16 |...
(lásd Projektjeink menüben)


Nemzeti Tehetség Program

Részletek: 2016 | 2015 | 2014 | ...
(lásd Projektjeink menüben)


Határtalanul

Részletek2019 | 2018 2017 | 2016 | ...
(lásd Projektjeink menüben)


TÁRSADALMI INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM KÖNYVTÁRI SZOLGÁLTATÁSOK ÖSSZEHANGOLT INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉSE - „TUDÁSDEPÓ-EXPRESSZ” (TIOP-1.2.3-11/1)

A pályázat címe:
„Változó Gutenberg galaxis” – Az iskolakönyvtár szolgáltatásainak fejlesztése a szegedi Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskolában >>


TÁRSADALMI MEGÚJULÁS OPERATÍV PROGRAM ORSZÁGOS TEHETSÉGSEGÍTŐ HÁLÓZAT LÉTREHOZÁSA – (MAGYAR GÉNIUSZ INTEGRÁLT TEHETSÉGSEGÍTŐ PROGRAM) (TÁMOP-3.4.4/B-11/2)

A pályázat címe:

"Behálózzuk a tehetségeinket" - a szegedi Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola tehetségsegítő hálózatában >>


TÁRSADALMI MEGÚJULÁS OPERATÍV PROGRAM SZAKKÉPZŐ INTÉZMÉNYEK FELKÉSZÜLÉSÉNEK TÁMOGATÁSA A RÖVIDEBB KÉPZÉSI IDEJŰ SZAKKÉPZÉS BEVEZETÉSÉRE. (TÁMOP-2.2.5.A-12/1)

A pályázat címe:

Az új típusú szakképzés bevezetésére való felkészülés támogatása a szegedi Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskolában >>


Fejlesztések a Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskolában a TIOP-1.1.1-07/1 pályázat támogatásával »